Alan Gelfand – uppfinnaren av ollien

Det finns de som säger att skateboardåkningen revolutionerades i och med att tricket ollie uppfanns år 1976. Bakom detta trick stod en skateboardåkare vid namn Alan Gelfand, som av sina vänner kallades Ollie. Det var hans vän Scott Goodman, som också var en skateboardåkare, som gav honom smeknamnet, och som så småningom namngav en förlaga till det nya tricket som Gelfand gjorde: Ollie Pop, som utvecklades till Ollie Air och senare blev bara ollie.

Skateboarding_at_Mexico_City_-_Ollie_-_033Gelfand föddes år 1963 i New York, men flyttade med sin familj till Florida år 1972. Det var där som han började åka skateboard, efter att han fått en av sin far år 1974. Gelfand blev snabbt en mycket skicklig skateboardåkare, och två år senare vann han South Florida Skateboard Championships. Runt samma tid började skateparker att byggas runt om i USA, och Gelfands hemstad fick sin skatepark år 1977. Det var när han åkte i just den parken som Gelfand uppmärksammades i pressen för första gången, då han fotograferades av Craig Snyder, som var både fotograf och skateboardåkare. Det var också utformningen av just den skateparken som gjorde att Gelfand kunde utveckla sin ollie. Tricket etablerades som Ollie Air år 1978.

Om ditt barn åker skateboard och är i full gång med att lära sig ollie och andra skateboardtrick, blir det antagligen en hel del revor och hål i deras byxor och kläder från alla fall. Om du behöver köpa nya kläder ska du gå in på Kidsbrandstore, där du kan köpa barnkläder online. På det sättet blir det enkelt och smidigt att få hem de nya kläderna, vilket gör att man inte behöver bli fullt så irriterad nästa gång familjens skateboardåkare kommer hem med hål i jeansen.