Skateboardingens historia

Skateboarding har en relativt kort historia som modern företeelse. Det har dock inte hindrat den ifrån att bli en världsomspännande aktivitet som framförallt lockar ungdomar i stadsmiljö. Dessutom har det blivit en viktig kultur med associerade kläder och livsstil. Det gör att allt fler väljer att titta tillbaka i historien och se hur skateboardingen kunde ta världen med storm. Trots att många olika typer av teknologiska uppfinningar och spel har kommit på marknaden har få saker lyckats lika bra som den gamla hederliga brädan. Med sin centrala plats i samhället är studiet av skateboardinghistorien också intressant ur ett kulturellt perspektiv.

Skateboarding har ibland liknats vid surfing på land – och det stämmer bättre än vad många vet. Det var nämligen just surfare som tog fram skateboarden och skateboarding at sunrise citypopulariserade sporten. Surfare på den amerikanska västkusten – främst i Kalifornien – ville ha något att göra när det inte fanns några vågor. Lösningen blev att ta fram brädan med hjul som gjorde det möjligt att åka även på land. De första brädorna som togs fram var relativt primitiva och svåra att åka på för en nybörjare, men snart förvandlades de enkla prototyperna till professionellt framställda skateboards som sålde som smör bland främst ungdomar. Än idag är just Kalifornien något av en centralpunkt för alla världens skateboardfans.

På 1970-talet fick skateboardingen en ny boom med ett antal olika företag som ville kapitalisera på intresset och startade affärer med tillverkning av brädor, kläder och andra accessoarer. En orsak till det var de så kallade Z-boys som var en grupp av unga killar med ett gemensamt intresse för skateboard. Z:et refererade till den första bokstaven i affären Zephyr som låg på Venice Beach i Kalifornien och därmed blev en utgångspunkt för skaterörelsen. Det var också i samband med det som skateboardingen tog mer av en organiserad form. Det började arrangeras tävlingar där deltagarna fick chansen att visa upp sina färdigheter och även de traditionella medierna tog notis om skateboardingens framfart.

Trots att skateboarding har existerat i över ett halvt sekel var det kanske först 2016 som det fick sitt slutgiltiga erkännande. Då bestämde sig nämligen den olympiska kommittén att göra skateboarding till OS-sport med start 2020.