Skateboardskor

Skorna är kanske den viktigaste delen av en skateboardåkares kläder, eftersom det är genom skorna åkaren får kontakt med skateboarden. Därför är det inte konstigt att det finns en rad skomärken som specialiserar sig på att tillverka skor för just skateboardåkare, och som sponsrar många kända skateboardåkare som en del av sin marknadsföring. Några exempel på sådana företag är DC Shoes, Etnies, Emerica, Globe Shoes, Adio och Osiris. Det allra mest kända skomärket för skateboardåkare är dock sannolikt Vans, som till och med har en logga i form av en skateboard. Den designades ursprungligen av Mark Van Doren, en av Van Doren-bröderna som grundade Vans, när han var 13 år gammal – han skapade den som en stencil som skulle sprejas på hans skateboards. Bröderna Paul och Mark använde sedan den loggan på hälen av några av de allra första Vans-skorna de skapade, av modellen ”Style 95”. Vans är också ett av de skoföretag som sponsrar kända skateboardåkare, och några av de namn som de samarbetar med är Tony Alva, Bucky Lasek, Geoff Rowley, Dustin Dollin, Tony Trujillo, Anthony Van Engelen, Christian Hosoi och Steve Caballero.

Skateboardskor, däribland Vans, särskiljer sig från andra sneakers genom att de har en tjockare sula och mjukare och förstärkta ytterkanter, vilket gör att de tål mer slitage.

Idag skapar Vans dock långt ifrån bara skor, då de också tillverkar kläder och accessoarer som t-shirts, munktröjor, strumpor, kepsar och ryggsäckar. Alla kläder är dock fortfarande designade med skatelivsstilen i åtanke, och har en tydlig streetwear-känsla. Om du gillar Vans kläder och skor, och skulle vilja köpa liknande kläder till bra priser, ska du gå in på Outletsverige.se. Där finns kläder från bland annat märket Morris på rea, så att du kan köpa streetwear-kläder från kända märken till överkomliga priser.