VM i Skateboard är något som man aldrig hade kunnat tänka sig när det först började bli populärt att skejta. Då var det bara lite kul att hänga i parken, eller ett roligare sätt att förflytta sig än att gå. Man träffar ju alltid folk som har ideér om vad som är en riktig sport, och huruvida skejtande kan räknas till dessa. Som alltid så handlar tävlingar om att det måste finnas element som går att mäta, och det går det ju verkligen att göra inom skejtande. När man tänker på alla otroliga trick så är det helt fantastiskt vilken skicklighet och kreativitet som finns inom sporten. Så vad fick vi se vid senaste VM i skateboard? Några nya trick att öva på? Har vi lärt oss något nytt som kan utvecklas och förbättras? Läs vidare nedan för att höra det bästa från VM och hur du kan utveckla din åkning.
Är VM värt ett besök?
Många är ju av den åsikten att det är roligare att utöva sport än att titta på den, så varför borde man besöka ett skejtmästerskap? Visst är det sant att det skönaste är när man själv skejtar och sätter det där feta tricket som man övat på hur länge som helst. Men underskatta inte vikten av tävlingar. Även om du inte själv är med så gör de mycket för skejtandet i Sverige. Tänk bara på alla skattemiljoner som investerades i Kroksbäck Skatepark inför VM i Malmö. Och vilket privilegium att Vans Pro Skate Park Series valde Sverige för sin tävling. I många fall kan det vara svårt att närvara vid stora tävlingar eftersom de hålls utomlands, och det innebär stor kostnad att ta sig dit men i år hade vi det verkligen enkelt. Att vara där och uppleva buzzen, se proffsen i action och lära sig ett trick eller två är verkligen inspirerande. Alex Sorgente som vann herrarnas final var en stor inspirationskälla. Som alltid är det bra att ha förebilder för att själv utvecklas.
Hur kan jag utveckla mitt skejtande?
Om du vill börja med tävling så är det bra att ha koll på reglerna och vad domarna tittar på. De faktorer som framför allt bedöms är åkets snabbhet, hur mycket höjd du har i tricken och den tekniska svårigheten. Försök att gå på så många tävlingar som möjligt, så att du kan lära dig från proffsen. Du kan hitta biljetter till OS i Tokyo på avionero.se, eller gå på mer lokala tävlingar. Vid VM får varje åkare fyra försök, och varje åk är 45 sekunder. Börja träna på 45 sekunders åk, och se vad du kan hinna med. Satsa på så mycket höjd, fart och svårighet som möjligt. Youtube är också bra för att studera andra åkares teknik, eftersom man kan pausa och spola tillbaka. På så sätt kan du se exakt hur tricket går till. Så du kan utveckla ditt skejtande genom att gå på tävlingar, studera proffsen och slutligen – ha kul!