Tony Hawk

Tony Hawk anses av många vara den mest framgångsrika och inflytelserika pionjären inom modern vertikal skateboarding. Bland hans främsta prestationer finns bland annat att han var den första som utförde en 900, det vill säga en rotation i luften som är 900 grader, vilket motsvarar två och ett halvt varv. Tony Hawks namn är också känt för att det är med i titeln till flera tv-spel om skateboarding skapade av Activision, som Hawk gett sitt namn till.

800px-Skater_Tony_HawkTony Hawk är dock i första hand en skateboardåkare, som är känd för sina prestationer i det stora antal tävlingar han har deltagit i genom åren. Han deltog i sin första tävling redan när han var 15 år gammal, år 1983. Hans föräldrar hade tidigt stött honom i hans skateboardåkning, eftersom de ansåg att det fungerade som ett sätt för honom att få utlopp för sin överskottsenergi. Hawk beskrevs ofta som hyperaktiv som ung, och blev lätt frustrerad på sig själv när han inte presterade så väl som han själv ansåg att han borde. Detta ledde till att hans föräldrar gjorde en psykologisk utvärdering av sin son, och det visade sig att Hawk hade en IQ på 144. Han placerades i de avancerade klasserna i skolan, och presterade väl både där och i skaterampen: på den där första tävlingen år 1983 placerade han sig på förstaplats.

Även om det var den första tävlingen Hawk vann, var det långt ifrån den sista. Faktum är att han mellan 1983 och 2002 deltog i och vann inte mindre än 63 tävlingar – ett genomsnitt på fler än tre vunna tävlingar per år.

Numera har Hawk sedan länge slutat tävla inom skateboard, och försörjer sig istället på att göra uppvisningar och på försäljning av varor från hans eget märke. Om du är ett fan av Tony Hawk, och gärna vill köpa kläder eller en skateboard från hans märke, kan det vara en bra idé att efterforska om det blir billigare att köpa varorna från en amerikansk webbutik, och importera dem till Sverige. Du kan enkelt omvandla USD till SEK på Valutaomvandlare.se för att jämföra priserna med de i svenska butiker.