Maximera säkerheten på cykeln och i skateparken

Det är svårt att helt undvika skador relaterade till skateboard, kickbike, BMX och inlines. Det är liksom en del av sporten om man vill bli bättre och lära sig nya tricks. De vanligaste skateboard-skadorna beskrevs här i bloggen 2017. Men vad kan man göra för att undvika skador, åtminstone så gott det går?

Skydd och sunt förnuft

Det kommer väl knappast som en överraskning att bästa sättet att undvika allvarliga skador, är att helt enkelt skydda sig. Världens kanske mest kända skatare, Tony Hawk, använder alltid hjälm när han åker skateboard och har så alltid gjort. Det spelar ingen roll om det var i tävlingar, eller om han åkte för nöje. Hans tonåriga son måste också ha hjälm. Han har blivit en förebild för proffsåkare som satsar på säkerhet och som ignorerar den “tuffa” attityden och grupptrycket som ibland kan råda i skateboardkretsar (och så klart alla andra aktiviteter för den delen).

Att kunna se när det är mörkt är naturligtvis också viktigt. En pannlampa när du åker på rampen eller framlampor på cykeln från tooorch säkerställer att du alltid ser vad du gör – och ännu viktigare: vad som sker runt omkring dig.

Andra områden som är i riskzonen är armbågar, handleder och knän. Därför kan det vara en god idé att även använda skydd för dessa kroppsdelar. Moderna skate skydd är utformade för att ingen flexibilitet eller stabilitet ska gå förlorad, så det finns egentligen ingen ursäkt att skippa skydden.

Gradvis progression

Kanske ännu en självklarhet, men ändå viktig att påpeka: Avancera i lagom takt. Man tjänar inget på att försöka sig på Airwalks, 540 flips, Casper flips eller Backside Big Spin Kickflips. Börja enkelt och följ någon av de många väldokumenterade guider som tar dig från ett trick till ett annat. På så viss ökar du chansen att komma helskinnad från skateboardrampen, samtidigt som du alltid känner att du når nya mål!