Vanliga personskador med skateboard

Att åka skateboard är roligt – och farligt. Höga hastigheter, hårt underlag och ibland höga höjder gör skateboard till en hobby med stora risker. CBS News rapporterade 2016 att under de senaste 20 åren har i genomsnitt 176 personer varje dag behandlats på akutmottagningar i USA med skateboardrelaterade skador. Till de vanligaste skadorna hörde frakturer och dislokationer av leder. Under studieperioden rapporterades dock endast 5 dödsfall, och alla var resultat av krock med bilar eller andra motorfordon. Om du ska åka skateboard – se till att bära hjälm och annan skyddsutrustning för att undvika smärtsamma och opraktiska skador. Skejta aldrig i trafiken, håll dig till skejtparker, och håll alltid god uppsikt runt omkring dig. I skejtparker är det ofta trångt och risken för krock är stor. Och är du nybörjare, se till att lära dig att hantera skateboarden ordentligt, att starta, styra och stanna innan du försöker åka nerför en ramp, något annat är att be om att skada sig.

De vanligaste skadorna

Studier visar att de vanligaste skadorna till följd av skateboardolyckor är handleds- och fotledsskador. Ungefär en tredjedel av alla rapporterade skadefall drabbar de som skejtat en vecka eller kortare, så var mycket försiktig som nybörjare. Förutom hjälm är det viktigt att du använder handledsskydd, knäskydd och skor som passar för skateboardåkning. Det är extra farligt att skejta i närheten av trafik eller på hemmagjorda ramper, så håll dig till skejtparkerna. Många skejtare bryter handlederna när de tar emot sig i samband med ett fall. Om du ramlat och har ont i handleden men kan röra på fingrarna kan det ändå röra sig om en fraktur, klicka här för att lära dig fakta om handledsbrott om du är osäker. Forskning visar att endast 40% av de som åker skateboard använder tillräcklig skyddsutrustning för att undvika skador, tänk smart och långsiktigt, ta på dig dina skydd. Ett fall kan leda till mycket allvarliga skador om du slår i huvudet. Hjärnan är skör och det är mycket svårt att förutse följderna av en hjärnskakning. Se också till att vara bekant med underlaget där du ska skejta – om du blir överaskad av ojämnheter kan färden sluta illa.

Tand och käkskador

Även om du har på dig en hjälm så är din mun och käke oskyddad på en skateboard, eftersom hjälmen saknar hakskydd som en MC-hjälm har. Ett fall på en trottoar eller om du skejtar på ett betongfundament kan lätt resultera i utslagna tänder eller värre, en bruten käke. Det enklaste du kan göra för att skydda dina tänder är att skejta med ett tandskydd, ett sådant som boxare och MMA-utövare använder. De är billiga och enkla att forma efter just din tandrad. Om du ändå skadar tänderna finns det möjlighet till tandreglering hos en ortodontimottagning. Handleds-, fotleds- och käkskador kommer dock nästan alltid att läka för eller senare. Det enda som inte går att behandla är hjärnskador. Även milda hjärnskakningar ökar risken för kronisk depression flerfalt, speciellt allvarligt blir det om du ramlar igen utan att låta skadan läka ut ordentligt. Den absolut bästa och billigaste försäkringen när du ska åka skateboard är att sätta på dig skyddsutrustning, framförallt, använd hjälm!