Första hjälpen för skateboardåkare

Vad kan man göra själv?

Inom skateboard kan man flera gånger råka ramla, trampa snett eller liknande. Ibland blir skadorna allvarliga och det kan börja blöda. Men vad kan man egentligen göra själv i dessa situationer?

Om man kör omkull och får ett sår eller skrapsår kan man ofta tvätta rent det och fortsätta åka. Om såret inte blöder mycket eller sitter olämpligt till kan det vara klokt att låta det vara utan bandage. Om man får ett sticksår eller om såret inte vill sluta blöda kan man bli tvungen att också sätta på ett plåster eller bandagera det. Om såret är mycket djupt kan det också vara på sin plats att kontakta sjukvården för att sy eller limma det. Om det går ett tag och man märker att såret börjar vara eller om området svullnar har såret blivit infekterat och då bör man kontakta sjukvården för att få lite antibiotika.

Om man trampar snett eller slår i en handled kan det bli en stukning eller vrickning. I dessa fall kan man minska svullnad och smärta genom att man med en gång lindar den skadade kroppsdelen relativt hårt och håller den högt. Efter ett tag bör man linda av och linda åt lite lösare. Om man inte kan röra kroppsdelen eller om den känns instabil kan det dock vara ett benbrott man råkat ut för.

Skador på tänder eller i munnen

Nästan varje dag ser tandläkare på Distriktstandvården skador i mun och på tänder som orsakats av skateboardåkning. Om man ramlar av sin skateboard och slår i munnen är det vanligt att tänderna tar skada, eller att man råkar bita sig i tungan eller kinden. Om tänderna går sönder kan det vara klokt att uppsöka tandläkare snabbt efter händelsen. Om man slår ut en tand bör man förvara den i munnen eller i en behållare med mjölk tills man kan komma till en tandläkare. I vissa fall kan tanden nämligen sättas fast igen. Om man råkar bita sig själv i munnen kan det ofta blöda rejält. Det bästa är att hålla tryck på skadan tills det slutar blöda. Om såret är mycket djupt bör man dock kontakta vården.

Utrustning för första hjälpen

När man ska ut och åka skateboard kan det vara smart att ha med sig lite utrustning för första hjälpen. Ofta räcker det med att man har med sig en elastisk linda för att kunna linda en stukning snabbt, samt lite sårtvätt, kompresser och gasbinda. Med hjälp av detta kan man behandla de allra flesta små skador på ett bra sätt innan man kan få mer hjälp. Det är också bra att ha med sig instruktioner om första hjälpen. Om något händer kan man själv hamna i chock och då är det inte säkert att man kommer ihåg hur man lägger om sår eller liknande.