Skatekulturen genom tiderna

Till en början var skateboarding kopplat till surfandet och surfkulturen, men kom senare att bli ett kulturellt fenomen i sig. Skateboarding blev populärt under 80-talet då det började dyka upp i media och filmer. Många anser att skatern Tony Hawk var den som ledde skateboardens framfart i kulturen. Sporten blev under 90-talet allt mer populär och ungdomar, särskilt i USA, började skatea för att passa in. Punkmusiken och skatekulturen gick ihop och blev stora. Många av de största punkmusikerna genom tiderna var skaters.

Samhällets syn på skateboarden

Skatekulturen blev i sina tidigare dagar präglad av media som något destruktivt och skaters sågs som småkriminella vandaler. Denna idé förstärktes av att många skaters sökte upp historiska monument och annan viktig mark att åka på. Detta ledde till en del skador, på såväl skaters som privat egendom. Även om denna typ av beteende förekommer så finns det mycket mer till kulturen än bara det, särskilt i modern tid. Det finns en stark känsla av gemenskap och ömsesidig respekt hos skaters och de som beter sig dåligt blir ofta utfrysta. Ett flertal filmer som exempelvis “Gleaming the Cube” har försökt visa detta för omvärlden.

Mode

Kläder och skor har varit en stor del av kulturen. Platta skor som exempelvis vans kom att bli väldigt populära, eftersom de gjorde det enklare att stå på sin skateboard. T-shirt och jeans är det de flesta skaters har på sig och oftast är de ett par storlekar för stora. Idag är detta mode mer mainstream och går att köpa på populära onlinebutiker som shopello.se och i de flesta klädbutiker. Det visar på den effekt som skating haft på vår kultur idag.

Skating som sport

Tävlingsinriktad skating kom att bli allt större, främst tack vare skaters som Tony Hawk. Med sin fantastiska kontroll över skateboarden och häftiga tricks inspirerade han miljontals ungdomar att börja skatea och förvandlade skating till en ordentlig sport. Så pass många inspirerades att skating blev större än många andra sporter, såsom baseball. Många skaters fick sponsorer och tjänade en hel del pengar, vilket även det inspirerade folk till att vilja bli professionella skaters.

Synen på auktoritet

Historiskt sett har skaters haft ett hat mot polis och auktoritet. Att vara rebellisk av sig är en del av både skate- och punkkulturen. Detta har dock dämpats något tack vare samarbeten mellan skaters och lokala politiker. Skaters har fått parker byggda för sin hobby så att de slipper störa andra människor och har gett tillbaka genom att aktivt delta i olika typer av evenemang.

Avslut

Skating är idag en populär sport med en rik historia och en välkomnande kultur. För dig som är intresserad av att skatea är det både lätt och billigt att komma in i sporten och börja.